Op deze website blikken we terug op de voorgaande edities van Utrecht Manifest en documenteren we de activiteiten rond de huidige editie, Utrecht Manifest 5. Tegelijk willen we een platform bieden aan hedendaagse reflecties op geëngageerde vormgeving en de relatie tussen ontwerp en maatschappij.timeline
Na tien jaar kwam er op 26 juni officieel een einde aan het programma van Utrecht Manifest, op de plek waar het ooit begon, de Pastoe fabriek in Utrecht. In de oude loods die nu dienst doet als conferentiezaal luisterde op deze warme zomerdag een publiek van rond tweehonderd – van veteranen van het sociaal geëngageerd ontwerpen tot bevlogen jonge wereldverbeteraars – naar antwoorden en vervolgvragen op het centrale thema van Utrecht Manifest: hoe draagt de ontwerper bij aan een betere wereld? Met de geur van vers gebouwde kasten als een subtiel parfum op de achtergrond, zoomde een rij sprekers het weefsel van vragen, antwoorden en de discussie daartussen af, dat het afgelopen decennium was gesponnen uit de tentoonstellingen, debatten en publicaties van vijf biënnales voor Social Design.
Als projectleider van de eerste editie stond Tim Vermeulen aan de wieg van Utrecht Manifest. We blikken samen met Vermeulen terug op de begindagen, toen Utrecht Manifest nog niet biënnale voor social design heette, maar voor ‘geëngageerde vormgeving’.
Waar het in het jonge vakgebied van social design vaak aan ontbreekt, is een scherpe visie op wat nu de unieke bijdrage van de ontwerper zou moeten zijn. Dat stellen filosoof-activist Henk Oosterling en sociaal ontwerper-onderzoeker Nynke Tromp vast in vurig tweegesprek over de verhouding van ontwerp en maatschappij.
There is one thing that the philosopher and activist Henk Oosterling and the social designer cum researcher Nynke Tromp agree on without any reservation: the recently developed field of social design still lacks is a clear perception of just what the designer’s unique contribution should be.
Ed Annink, intendant van Utrecht Manifest 2, overleed in 2012 op 55-jarige leeftijd na een ziekbed. Max Bruinsma werkte als redacteur en vertaler nauw met hem samen voor de biënnale van 2007. We vroegen Bruinsma om terug te blikken op de deze tweede editie, die als thema Duurzaamheid had. Welke beweegredenen lagen ten grondslag aan de keuze van het thema en de programmaonderdelen?
Ed Annink en Max Bruinsma met oorkonde van Leipziger Buchmesse, Café Captein, Amsterdam, maart 2011. Foto: Rein Jansma
The program of the kick-off event of the 5th edition of Utrecht Manifest in December 2013 may have been a bit too dense, Rosa te Velde writes in her impression of the afternoon. On the other hand, the event made a welcome exception to the rule that social design may exclusively be discussed among designers.
Boris Čučković observes a rupture between the discourse of the creative industries and the critical framing of socio-economic issues in the humanities and social sciences. In this contribution Čučković speculates on the possibility of bringing into view the unchallenged problem-solving premises of contemporary design practice through spooky cases of crime design ingenuity. Surprisingly it is Skeletor, the ultimate villain in Mattel's Masters of the Universe franchise, who acts as Čučković' guide on his speculative expedition through design history.
De ‘CampusCity-KnowledgeCommunity’ is een tijdelijke economische gemeenschap voor en door studenten georganiseerd rond een innovatief, maatschappelijk verantwoord productieproces. De student investeert een deel van zijn tijd én van zijn budget in het project. Hij studeert en werkt in en rond zijn woonomgeving.
Dit zijn de plannen die Jurgen Bey en zijn team hebben ontwikkeld en waar 9 maart jl. in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek in de Uithof Utrecht uitgebreid over is gedebatteerd. Aan het debat namen ook deel Desiree Majoor (lid van het Topteam Creatieve Industrie en lid Raad van Bestuur van de HKU), Michiel de Lange (parttime docent Nieuwe Media Studies aan de Universiteit Utrecht en mede-oprichter van The Mobile City (http://www.themobilecity.nl)) en Hein Roelfsema (directeur Utrecht Center for Entrepreneurship en doceert International Economics and Business aan de Universiteit Utrecht).
De avond werd gemodereerd door Tim Vermeulen (artistiek leider van Utrecht Manifest 2005) en is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met de Universiteit Utrecht en Utrecht Science Park.
Hierbij een verkorte versie van het interview met Jurgen Bey, dat op 7 februari is opgenomen en dat inspiratie leverde voor het debat van 9 maart jl. Het filmverslag van het debat vindt u onder het interview (zie integrale registratie).
CampusCity_Knowledge Community: een debat met Jurgen Bey